Jarrua ja kaasua samaan aikaan

Vuoden vaihduttua ovat kansalaisten ja yritysten odotukset kääntyneet positiiviksi, syynä tähän on rokottamisen aloittaminen. Vielä pitää kuitenkin jaksaa, koska seuraavat viikot ja kuukaudet ovat vaativat ja niissä onnistuminen ratkaisee sen, kuinka nopeasti Suomi pääsee orastavaan kasvuun kiinni.

Suomi on mukana EU-rintamassa rokotehankinnoissa, hyvä niin. Rokotusprosessin, joka Suomessa on hiljalleen alkanut, tulee onnistua. Siksi EK esittää työterveyden mukaan ottamista rokottamiseen ja siitä syntyvien kulujen korvaamista yrityksille.

Koronan hellittäessä patoutunut kasvu käynnistyy, tästä ollaan yhtä mieltä. Siksi rokotusprosessin tulee onnistua niin Suomessa kuin EU:ssa laajemminkin emmekä saa jäädä liikaa Yhdysvaltojen kehityksestä jälkeen.

EK tukee maan hallituksen esitystä EU:n elpymisvälineen käyttöön otosta. Suomi ei elvy, jos Eurooppa ei elvy. Suomen oma osuus on 2,5 miljardia euroa ja se oikein käytettynä voi antaa vauhtia yrityksillemme. Ohjelman pääteemat digitalisaation ja kestävän kehityksen edistäminen sopivat hyvin elinkeinoelämälle. EK on ennakkoluulottomasti tukenut EU:n kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. Meidän tulee taata maapallomme myös tuleville sukupolville ja se tarjoaa suomalaisille yrityksille kasvumahdollisuuksia maamme rajojen ulkopuolella. Suomi voi olla kokoaan suurempi. EK:n ja edelläkävijäyritysten Digital Game Changers -ryhmä puolestaan ammentaa digitalisaation mahdollisuuksista. Suomalaisyritykset ovat valmiina tarttumaan uuteen presidentti Niinistön Uuden vuoden puheen kehotuksen mukaisesti.

Suomen tulee jatkaa panostuksia T&K -toimintaan turvaamalla pitkäjänteisesti Business Finlandin resurssit. Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa ja siksi työlupaprosesseja tulee nopeuttaa hallitusohjelman mukaisesti. Suomen monia muita parempi koronatilanne on herättänyt myönteistä mielenkiintoa ja se tulee hyödyntää.

Yritykset – kaiken kokoiset – ovat Suomen kasvun vetureita. Siksi yrittäjille ja omistajille tulee antaa kannustava viesti ja tehdä sitä tukeviä päätöksiä lähikuukausina ja maan hallituksen kehysriihessä myöhemmin keväällä. Yrittämisen verotus ei saa nousta.

Työmarkkinoiden joustavuus ja ketteryys antavat lisäpotkua yritysten selviämiseen korona-oloissa ja kasvuun sen jälkeen. Nyt tulee ottaa paikallisen sopimisen keinot käyttöön yrityksissä työllisyyden nimissä.

On tärkeää, että vuoropuhelu ja yhteistyö elinkeinoelämän ja maan hallituksen välillä toimii. EK on valmis tähän yhteistyöhön. Kilpailijamme ovat maamme rajojen ulkopuolella. Tehdään suomalaisesta yhteistyöstä kilpailuvaltti.

Jyri Häkämies
toimitusjohtaja