Valtteri Pulkkinen bloggaa: Korkeakouluharjoittelija myyttejä rikkomassa

13.09.2019

Kesäharjoittelu Elinkeinoelämän keskusliiton Yrittäjyys ja elinkeinopolitiikka -vastuualueella lähti lennokkaasti käyntiin, kun kolmantena työpäivänä Suomen hallitusneuvotteluihin lähtevä puoluepohja julkistettiin kesken alkavan yrittäjävaltuuskunnan kokousseminaarin. Kun nykyinen elinkeinoministeri vakuutteli valtuuskunnan kokouksessa, ettei yrittäjien ja yritysten verotusta tulla kiristämään, alkoi valkenemaan, että kesästä tulee työntäyteinen ja valtiotieteilijän näkökulmasta todella kiinnostava.

Kesäharjoittelijana olen päässyt tekemään selvityksiä, tietopohjia, kyselytutkimus- ja data-analyyseja sekä muita ad hoc -tehtäviä. Vastuualueen mahtavat työkaverit ovat pitäneet huolta myös siitä, että harjoittelijan ei ole tarvinnut sammaloitua oman näyttöpäätteensä ääreen. Asiantuntijoiden mukana olen päässyt monenlaisiin sidosryhmätapaamisiin, suunnittelupalavereihin, toimialaliittojen kokouksiin ja iltatilaisuuksiin. Harjoittelun ja kesän lopun tullessa vääjäämättä ajankohtaisemmaksi olen kuitenkin alkanut pohtia, miten harjoittelu Etelärannassa on muuttanut ajatteluani, oikonut yleisiä ennakkoajatuksia ja mitä on jäänyt käteen.

Yksi yleisimmistä ennakkoluuloista on ajatus siitä, että EK edustaa vain suuria vientiyrityksiä ja niiden tarpeita. On totta, että EK edustaa näitäkin ja itseasiassa EK:n jäsenyritykset edustavat 70 prosenttia Suomen tavaraviennistä ja t&k-menoista sekä kahta kolmasosaa yksityisen sektorin työpaikoista. Tärkeää on kuitenkin muistaa myös se, että EK edustaa koko työnantajayrityssektoria ja 96% sen jäsenyrityksistä on pieniä tai keskisuuria yrityksiä. Harjoittelu elinkeinoelämän ytimessä on auttanut ymmärtämään näiden yritysten haasteita ja tarpeita alati muuttuvassa toimintaympäristössä.

Vaikuttamistyön ympärillä häilyy julkisessa keskustelussa salamyhkäisyyden ja kulissipolitiikan varjo. Arki liittoyhteisössä on osoittanut nämä olkiukot virheellisiksi. Kesän työtehtävät kyselytutkimusten, data-analyysien ja tietopohjien laatimisen parissa ovat antaneet esimakua siitä, kuinka paljon tutkittua tietoa EK:n kantojen takana on. EK:n vaikuttaminen on myös läpinäkyvää. Osoituksena siitä on EK:n hyvin avoin vaalivaikuttaminen, josta kaikki voivat lukea verkkosivuiltamme. EK:n vaikuttamistyö on laaja-alaista, läpinäkyvää ja tutkittuun tietoon perustuvaa – sen takana on ollut hienoa työskennellä viimeiset neljä ja puoli kuukautta.

Lopuksi on todettava, että kaikista eniten kesän aikana Elinkeinoelämän keskusliitossa on yllättänyt sen laaja-alaisuus. On virkistävää nähdä, kuinka elinkeinoelämän ääni on saanut monipuolisempia sävyjä. EK:lla on laaja-alaista huippuosaamista kaikilta yhteiskunnan osa-alueilla. Kuvaavana esimerkkinä laajuudesta työtehtävieni aihepiirejä ovat olleet mm. yritysten kansainvälistyminen, ilmastopolitiikka ja omistajavaihdosten kansainväliset vertailut. Tulevaisuudessa olisi mukavaa kuulla julkisuudessa entistä enemmän asiantuntijoidemme rakentavia uudistusehdotuksia esimerkiksi osaamisen, ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja suomalaisen omistamisen edistämiseksi.

Kuten edellä mainituista voi päätellä, kesä Etelärannassa on ollut valtavan opettavainen ja monipuolinen kokemus. Käteen on jäänyt relevanttia työelämäkokemusta, verkostoja, valtavasti substanssiosaamista ja mukavia muistoja lämminhenkisestä työyhteisöstä. Suuret kiitokset siitä koko EK:n väelle!