Elinkeinoelämä haluaa pitää keskioluen kaupoissa

10.02.2015

EK:n toimialaliitot tyrmäävät ykskantaan keskustan ehdotuksen keskioluen myynnin siirtämisestä pois ruokakaupoista. Sitä pidetään suorastaan vastuuttomana Suomen nykyisessä taloudellisessa tilanteessa.

Keskusta kannattaa tuoreessa vaaliohjelmassaan keskioluen myynnin rajaamista Alkoihin. Ehdotuksen mukaan Alkoissa saisi myydä enintään 3,7-prosenttisia alkoholijuomia, kun taas Suomessa myytävä keskiolut on tyypillisesti noin 4,5-prosenttista.

Elinkeinoelämän toimialaliitot tyrmäävät esityksen ykskantaan.

– Tuloksena olisi vain lisää kauppakuolemia, työttömyyttä ja oluen matkustajatuonnin kiihtymistä, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja summaa.

Varsinkin maaseudun pienet lähikaupat kärsisivät, koska niiden mahdollisuudet kilpailla ja työllistää vähenisivät radikaalisti. Työttömyys maaseudulla pahenisi ja lähipalveluverkosto rapautuisi.

Viinarallin kiihtyminen Virosta pienentäisi myös valtion saamia verotuloja entisestään.

Vaikutuksia koko elintarvikeketjuun

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry:n toimitusjohtaja Elina Ussa on huolissaan kotimaisen elinkeinon häviämisestä, jos oluen saantia ja jakelukanavia rajoitetaan.

Olut on tärkeä osa suomalaista ostoskoria. Kuluttajille tulisi suuria vaikeuksia, jos olutta myytäisiin vain Alkon myymälöissä. Niitä on tällä hetkellä noin 350 kappaletta.

Ussa korostaa, että kyse ei ole pelkästään panimoteollisuuden huolesta, vaan vaikutukset ulottuisivat laajemmalle kotimaiseen elintarvikeketjuun. Esimerkiksi mallasohran kysyntä vähenisi.

Tällä hetkellä joka viides peltohehtaari Etelä-Suomessa kasvaa mallasohraa.

– Jos alettaisiin valmistaa ruokakaupassa myyntiin sopivaa miedompaa olutta, raaka-ainettakaan ei tarvittaisi entisiä määriä.

Mistä juomat kesämökille?

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi arvioi keskioluen myynnin ehdotetun siirtämisen Alkoihin osuvan pahasti liikenne- ja huoltoasemiin ja sitä kautta myös matkailuun.

– Ihmiset ovat tottuneet ostamaan oluensa huoltoasemien myyntipisteistä matkatessaan mökille ja lomanviettoon. Tämä myynti loppuisi kokonaan.

Teoreettisesti voi ajatella, että oluen myynnin siirtäminen pois ruokakaupoista kasvattaisi myyntiä ravintoloissa.

– Emme silti kannata ravintolamyynnin lisäämistä sillä varjolla, että jonkun toisen toimintamahdollisuuksia samalla rajoitetaan.

Suurempi huoli kuin keskioluen myynti ruokakaupoissa on Timo Lapin mielestä oluen matkustajatuonti Virosta sekä alkoholijuomien verkkokauppa. Viranomaiset eivät ole vielä lainkaan havahtuneet, miten ahtaalle kotimainen elinkeino joutuu kasvavan verkkokaupan vuoksi.

 

Kuva: 123rf.com