Julkisissa hankinnoissa uskallettava ottaa myös riskiä

17.09.2015

Julkisissa hankinnoissa huomio kiinnittyy edelleen liikaa siihen, miten hankinnat tehdään ja millaista byrokratiaa niistä syntyy. Tärkeämpää olisi tarkastella, käytetäänkö valtava vuosittainen 35 miljardin euron potti yhteisiä verovarojamme järkevästi.

Sipilän hallitusohjelmassa tavoitellaan digitalisaation, kokeilujen ja normien purkamisen nimissä innovatiivisten hankintojen osuuden nostamista viiteen prosenttiin kaikista julkisista hankinnoista.

– Tavoite on elinkeinoelämälle erittäin tervetullut! Yritykset tuskailevat tämän tästä, miksi hankintayksikkö määrää pilkuntarkasti, miten hankittava tavara, palvelu tai rakennusurakka pitää tuottaa, EK:n asiantuntija Jukka Lehtonen sanoo.

– Hankintayksikkö kertoo nyt, missä on maali, mutta valitettavasti myös miten maaliin pitää päästä.

Elinkeinoelämä soisi, että yritykset saisivat innovoida parhaat tavat täyttää hankintayksikön tarve.

– Innovaatiot syntynevät luontevammin ydinbisneksensä kanssa päivittäin askartelevassa ja sen mahdollisuudet tuntevassa yrityksessä kuin kerran vuosikymmenessä kyseistä ostosta tekevässä viranomaisyksikössä, Jukka Lehtonen uskoo.

Verovaroilla vain ”fiksuja” ostoja

Myös asenteet kaipaavat ravistelua. Hankintaa tekevä virkamies kokee ottavansa riskin, jos hän lähtee ostamaan jotakin uudenlaista. On helpompaa kaivaa pöytälaatikosta pölyyntynyt tarjouspyyntö vuosien takaa ja ostaa kuten ennenkin.

– Ajattelutavan voisi yrittää kääntää niin, että ”virkavirhe” olisi pikemminkin tehdä verovaroilla huonoja ostoja ja käyttää rahaa vaikkapa vanhentuneisiin järjestelmiin, Jukka Lehtonen ehdottaa.

Innovatiivisilla julkisilla hankinnoilla hankintayksikkö saa parempaa vastinetta julkisille varoille. Kansalaiset hyötyvät heitä paremmin palvelevista ratkaisuista. Yritykselle julkisen sektorin synnyttämä innovatiivisen ratkaisun kysyntä voi olla sysäys kasvuun ja uuteen liiketoimintaan, kun ratkaisu alkaa käydä kaupaksi muuallekin.

Alkuviikosta julkistettiin Jussi Kajalan Kalevi Sorsa Säätiölle tekemä julkaisu innovatiivisista julkisista hankinnoista (pdf). Innovatiiviset hankinnat nähdään siinä jopa yhtenä avaimena Suomen kestävyysvajeen umpeen kuromisessa.

Julkistamistilaisuudessa puheenvuoron käyttänyt Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n toimitusjohtaja Riitta Varpe korosti, että innovatiivisempaa ostamista kaivattaisiin laajasti eri palvelusektorien hankinnoissa.

 

Kuva: Lassila & Tikanoja