Koreassa kysyntää cleantechille ja senioripalveluille
Suomalaisyritysten Korean-kiinnostus on kasvussa ja myös pk-yritykset ovat aktivoituneet. Vapaakauppasopimuksen myötä Korea on entistä varteenotettavampi kauppakumppani.
Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Etelä-Korean teollisuusliitto FKI järjestivät Soulissa 26.3. juhlakokouksen Korean ja Suomen välisen talousneuvoston 35-vuotisen yhteistyön kunniaksi. Painopisteenä oli erityisesti vihreä liiketoiminta, meriteollisuus ja hyvinvointipalvelut.
Suomalais-korealaisia yhtäläisyyksiä
Tilaisuuden pääpuhujana oli Suomen uusi presidentti Sauli Niinistö, joka omassa puheessaan toi esille Suomen ja Etelä-Korean kauppasuhteiden kasvavia mahdollisuuksia, joita erityisesti uusi EU:n ja Korean välinen vapaakauppasopimus vahvistaa.
Etelä-Korean hallitus on painottanut vahvasti viime vuosina vihreää talouskasvua, uusiutuvaa energiaa ja puhtaita teknologioita, missä voitaisiin hyödyntää myös suomalaista cleantech-osaamista. Myös meriteollisuus on myös maillemme luontainen yhteistyöalue. Monet suomalaiset meriteollisuuden yritykset toimivatkin jo Koreassa alihankkijoina ja korealainen telakkajätti STX on tunnetuin Suomessa toimiva yritys.
Suomea ja Koreaa yhdistävät myös haasteet liittyen ikääntyvään väestöön ja liian alhaiseen syntyvyyteen. Ikääntyvä väestö luo myös uusia tarpeita ja liiketoimintamahdollisuuksia. Suomalaisilla onkin kiinnostusta tarjota omaa seniorihoivaosaamistaan Korealle, jossa ollaan perustamassa ”Silver town” -ratkaisuja, jotka tarjoavat kattavan palvelupaketin ja ympäristön maksukykyisille eläkeläisille.
Korean merkitys kasvaa osana Itä-Aasian nousua
Koreaa on perinteisesti pidetty haastavana markkinana, koska korkeat tuontitullit ja muut kaupan esteet vaikeuttavat markkinoillepääsyä. Nyt tilanne on helpottumassa, koska EU:n ja Korean välinen vapaakauppasopimus tuli heinäkuussa 2011 jo väliaikaisesti voimaan. Suomalaisyritysten Korean-kiinnostus onkin kasvussa ja myös pk-yritykset ovat aktivoituneet.
Etelä-Korea on yksi Suomen tärkeimmistä kauppakumppaneista Aasiassa. Samalla Korealla on keskeinen rooli myös laajemmasta globaalin talouden näkökulmasta. Kiinan kasvu on dynamo, joka kiihdyttää voimakkaasti Korean, Japanin ja Kiinan keskinäistä kanssakäymistä ja integraatiota. Itä-Aasian kolme suurta taloutta suunnittelevatkin keskinäistä vapaakauppasopimusjärjestelyä. Vuonna 2025 Itä-Aasian alueen odotetaan muodostavan jo noin 40 prosenttia koko maailmantaloudesta.
Korean ja Suomen välinen talousneuvosto on maiden kauppasuhteita edistävä elinkeinoelämän yhteistyöjärjestely, jonka taustavoimina toimii EK ja sen korealainen sisarjärjestö FKI. Suomen puolella puheenjohtajana toimii EK:n puheenjohtaja Ole Johansson ja Korean puolella STX Europen hallituksen puheenjohtaja In-Sung Lee.
Lisätiedot:
Asiantuntija Saila Saastamoinen
puh. 09 4202 2226
etunimi.sukunimi@ek.fi