Neljä kesätyövinkkiä työnantajille – Duunikoutsi valmentaa nuoren kesätöihin

12.02.2021

Kesätyönhaku on tällä hetkellä vilkkaimmillaan ja nuoret katsovat toiveikkaina tulevaisuuteen. Koronavuosi jätti viime kesänä suuren osan heistä ilman kesätyöpaikkaa. Tilanteen pystyy korjaamaan tulevana kesänä tarjoamalla nuorille aktiivisesti kesätöitä, sillä ne ovat nuoren tärkein väylä työkokemuksen kartuttamiseen. EK:n tavoitteena on, että sen jäsenyritykset tarjoavat tulevana kesänä työpaikan 100 000 nuorelle. Kuinka monelle nuorelle sinä aiot tarjota kesätöitä?

Neljä vinkkiä kesätyökauteen:

  1. Palkkaa rohkeasti nuoria kesätöihin! Vaikka nuorella ei olisikaan aiempaa työkokemusta, anna nuorelle mahdollisuus käynnistää työtaipaleensa ja kerryttää työkokemusta. Laita nuorten kesätyönhaussa enemmän painoarvoa nuoren vapaa-ajalta ja harrastusten kautta syntyvälle osaamiselle kuin perinteiselle työkokemusten kautta kerrytetylle osaamiselle. Voit myös keskustella nuoren kanssa, miten nämä vapaa-ajan osaamiset hyödyttävät nuorta työssä.
  2. Hyödynnä ilmaista Duunikoutsi-sovellusta työelämätaitojen valmennuskurssina nuorelle. Nuorelle voi antaa suoritettavaksi esimerkiksi työsopimuksen allekirjoituksen yhteydessä Duunikoutsin Eka työpaikka -osion haasteita. Sovelluksessa olevien haasteiden avulla nuoret oppivat muun muassa tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja osaamisiaan sekä tärkeitä työelämän pelisääntöjä. Duunikoutsin avulla nuori saa esimerkiksi käytännön vinkkejä ensimmäistä työpäivää varten. Voit antaa nuorelle suoritettavaksi Duunikoutsin haasteita myös hiljaisina hetkinä työpäivien lomassa. Duunikoutsi on Talous ja nuoret TATin kehittämä sovellus, joka on on ladattavissa Google Play-kaupasta ja App Storesta.
  3. Tarjoa nuorelle monipuolisia työtehtäviä. Nuoren on tärkeää saada monipuolinen kuva toimialastasi ja alan työtehtävistä, joten kahvin keittämisestä tai arkistoinnista ei saa riittävästi työkokemusta. Tämä on yrityksellesi ainutlaatuinen mahdollisuus saada nuori kiinnostumaan alastasi. Kysy nuorelta myös hänen osaamisestaan ja anna hänelle työtehtäviä hänen oman kiinnostuksensa mukaan. Jos nuori esimerkiksi tekee TikTok- tai YouTube-videoita vapaa-ajallaan, pyydä häntä auttamaan esimerkiksi yrityksesi somen tekemisessä. Voit saada innostavia uusia ideoita somekanaviesi viestintään.
  4. Muista osallistaa nuori työyhteisöösi. Panosta perehdytykseen ja kerro avoimesti mitä nuorelta odotat – ja toisin päin. Kiinnitä huomiota siihen, miten nuoret työntekijät huomioidaan työpaikassasi. Ota nuori rohkeasti mukaan palavereihin ja kysy hänen mielipidettään eri asioista (tämä koskee myös etäpalavereita). Muista pyytää nuori lounastauoille ja työpaikan yhteisiin kahvitteluhetkiin. Muista kysyä nuorelta aika ajoin hänen fiiliksiään yrityksestäsi ja työtehtävistä. Saat samalla tärkeää informaatiota yrityksesi työnantajakuvasta.

Lue lisää Duunikoutsi-sovelluksesta Kun koulu loppuu -sivustolta

Kirjoittaja: Essi Lehtovaara, TAT