Lappeenrannan EK-foorumi: Kaakkois-Suomen palvelusektorilla viriää optimismi

EK-foorumi kokosi EK:n ja Etelä-Karjalan kauppakamarin jäsenkuntaa kuulemaan tuoreimpia talousennusteita ja pohtimaan ammatillisen koulutuksen mullistuksia.  

Pörssikäyrä_123RF_15449853_mLappeenranta isännöi EK:n ja kauppakamarin yhteistilaisuutta 2.11. EK:n ekonomisti Simo Pinomaan esittelemät suhdannebarometritulokset toivat hyviä uutisia Kaakkois-Suomelle. Vaikka koko maan kasvuennusteet ovat edelleen loivia, erottuu kaakkoissuomalaisten palveluyritysten suhdanneusko joukosta. Alueen palvelusektoria edustavista yrityksistä yli viidennes odotti parantuvia suhdanteita. Muutos heinäkuun tilanteeseen on merkittävästi myönteisempi.

Tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy:n toimitusjohtaja Pasi Nurkka jakoi näkemyksen Kaakkois-Suomen palvelualan pirteistä suhdannenäkymistä. Venäläismatkailijoiden määrät ovat lähteneet kasvuun, mikä näkyy selvästi myös suomalaisyritysten kassoilla. Tax free -myynti on noussut, mutta tätäkin enemmän lisäystä on tullut täysin verovapaaseen invoice-myyntiin, jota on syyskuun aikana tehty jo selvästi enemmän kuin vuotta aiemmin.

Pasi Nurkka nostaa kuitenkin esiin venäläismatkailun haasteet, jotka koskevat etenkin kaakonkulmaa. Suomessa vierailevista venäläismatkailijoista 70 % on ostosmatkailijoita. Vaikka ostoksille tullaankin Suomeen usein, varsinaiseksi lomakohteeksi valitaan jokin toinen maa. Suomen tunnettuus laskee Venäjällä myös hyvin paljon, kun edetään Pietarista kohti itää.

EK-foorumin toisena teemana käsiteltiin ammatillista koulutusta. Asiantuntija Mirja Hannula kertoi, että koko ammatillisen koulutuksen kokonaisuutta muokataan parhaillaan uusiksi. Lähivuosien reformi vaikuttaa niin tutkintoihin, koulutusprosesseihin kuin rahoitusmalliinkin. Hallituksen esitysluonnos koskien rahoitusta ja lainsäädäntöä tulee pian lausuntokierrokselle.

Muutoksen ydin on joustavuudessa ja työelämän osaamistarpeita vastaavassa koulutuksessa, täsmentää Hannula. Siksi onkin elintärkeää varmistaa, että yritysten ääntä kuullaan uudistuksen valmistelussa. EK-foorumin osallistujilta saatiinkin tärkeitä näkemyksiä siitä, kuinka yritykset kokevat vastuunsa työssäoppimisessa. Yrittäjät korostivat oppisopimuksen merkitystä osaavan työvoiman rekrytoinnissa ja erityisesti osaamisen uudistamisessa työuran aikana.