Tuntiansiot nousivat teollisuudessa keskimäärin 1,7 prosenttia

10.06.2021

Teollisuuden työntekijöiden säännöllisen työajan tuntiansio nousi keskimäärin 1,7 prosenttia edellisvuodesta, kertovat EK:n tuoreet palkkatilastot 4. vuosineljännekseltä 2020. Kun vaihtuvuuden vaikutus poistetaan tilastosta, oli ansioiden nousu keskimäärin 2,4 prosenttia.

Rakentamisessa keskiansiot nousivat keskimäärin 3,5 prosenttia. Vaihtuvuuden vaikutuksesta puhdistettu ansiokehitys oli 3,2 prosenttia. Rakentamisen aloilla ansiokehitystä on viime vuosina nopeuttanut mm. kilpailu osaavasta työvoimasta.

Keskiansioiden nousu ylitti sopimuskorotukset

Ansiokehitykseen vaikuttivat sekä työehtosopimusten mukaiset palkankorotukset että yrityskohtaiset korotukset ja rakennemuutokset. Teollisuudessa keskimääräinen sopimuskorotus oli tilastointijaksolla 1,3 prosenttia ja rakentamisessa 1,6 prosenttia.

Niin sanottu palkkaliukuma eli sopimuskorotuksen ylittävä osa ansiokehityksestä palasi lähes keskimääräiselle tasolle ollen teollisuudessa 0,4 prosenttiyksikköä. Identtisillä teollisuuden työntekijöillä, jotka olivat tilastossa mukana myös vuotta aiemmin, palkkaliukuma oli 1,1 prosenttiyksikköä. Rakentamisen korkea palkkaliukuma selittyy osittain tilastoaineistossa tapahtuneilla rakennemuutoksilla.

Koronakriisi aiheutti sekä työllisyyden heikkenemistä jäsenyrityksissä että vastauskatoa tilastoaineistossa. Molemmat rakennetekijät vaikuttivat keskiansion kehitykseen useilla aloilla. Alakohtaisia eroja ansiokehitykseen aiheuttivat myös muutokset perusansion päälle maksettavissa lisissä.

Teollisuuden työntekijöiden keskiansio vajaat 18 euroa tunnissa

Työntekijöiden keskimääräinen säännöllisen työajan tuntiansio oli loka-joulukuussa 2020 teollisuudessa 17,97 ja rakentamisessa 18,94 euroa. Säännöllisen työajan ansio sisältää aika-, urakka- ja palkkiopalkkojen lisäksi vuorotyö- ja olosuhdelisät mutta ei yli- ja sunnuntaityökorotuksia eikä tulospalkkioita. Teollisuuden työntekijöistä 40 prosenttia sai tulospalkkioita vuonna 2020.

EK:n tuntipalkkatilastoa varten kerättiin tiedot noin 150 000:sta EK:n jäsenyrityksissä työskentelevästä henkilöstä. Tuntipalkkatilastoon kuuluvat teollisuuden ja rakentamisen työntekijät sekä eräiden kuljetus- ja palvelualojen työntekijät. EK:n palkkatilaston aineisto sisältyy myös Tilastokeskuksen laatimaan Suomen viralliseen palkkatilastoon.

Tuntipalkkatilasto, 4. neljännes 2020