Ei ihme, että mepin tehtävät kiinnostavat ministereitä

Viime päivinä on hämmästelty suomalaisministereiden ja komissaarin lähtöä EU-vaalikisaan. On ihmetelty, miksi he haluavat lähteä ”rivimepiksi”. Europarlamentaarikkoja on kuitenkin moneen junaan ja kokenut poliitikko asettaa riman taatusti korkealle. Rivimepiksi tuskin kukaan tähtää.

Sillä, mihin eurooppalaiseen poliittiseen ryhmään meppi kuuluu, on paljon merkitystä. Tällä hetkellä suurimpia ja vaikutusvaltaisimpia eurooppalaisia ryhmiä ovat keskustaoikeistolainen EPP (Kokoomuksen ja Kristillisten mepit) sekä sosialistien ja demokraattien ryhmä S&D. Toisaalta pienemmät ryhmät kuten keskustaliberaali ALDE (Keskustan ja RKP:n mepit) ja vihreät Greens ovat saaneet joidenkin merkittävien lainsäädäntöhankkeiden tärkeän esittelijän tehtävän itselleen tai ne ovat olleet parlamentin kannanmuodostamisessa vaa’ankieliasemassa.

Eurooppalaisten poliittisten ryhmien toiseen äärilaitaan kuuluvat sitoutumattomat, ilman ryhmää olevat mepit ja tai melko pienet, vähän vaikutusvaltaa omaavat ryhmät.

Euroopan parlamentti on monesti näyttänyt valtaansa ja vienyt komission ehdotusta toiseen suuntaan tai paljon alkuperäistä pidemmälle.

Yksittäisen lain kohdalla mepillä voi olla tärkeä asema parlamentin esittelijänä tai varjoesittelijänä, jolloin hän pääsee usein jäsenmaita edustavan neuvoston ja komission kanssa samoihin pöytiin hieromaan sopua. Tällöin pieni joukko meppejä on mahdollisesti päättämässä erittäin merkittävistä asioista.

Vahvan aseman luominen parlamentissa ei edellytä aina pitkää poliittista uraa. Suomalaismepeistäkin on aikojen saatossa löytynyt hyviä esimerkkejä henkilöistä ja heidän avustajakunnastaan, jotka ovat aktiivisuudella ja pienempien hankkeiden hyvällä hoitamisella näyttäneet kyntensä ja saaneet sitä kautta lisää vastuuta. Tähän tarvitaan osaamista, yhteistyökykyä ja kielitaitoa sekä valtavasti työtä.

Vaikutusvallan näkökulmasta meppien skaala on todella laaja. Toivottavaa on, että tulevassa 751 europarlamentaarikon muodostamassa parlamentissa Suomesta valitut 13 meppiä ovat osaamiseltaan ja aktiivisuudelta kärkijoukkoa. Tällä tavoin he pääsevät vaikuttamaan merkittävästi 500 miljoonan EU-kansalaisten elämään ja eurooppalaisen elinkeinoelämän toimintaedellytyksiin sekä sitä kautta maanosamme tulevaisuuteen. Euroopan parlamentin jäsenyydessä on kyse kovan luokan pestistä!

Kirjoittaja

Kommentit 2

2 vastausta artikkeliin Ei ihme, että mepin tehtävät kiinnostavat ministereitä
  1. Mikael K. sanoo:

    Hyvä kirjoitus. Kannattaa vielä muistaa, että vaikka Suomella on vain 13 meppiä suuressa talossa, niin jokaiselle mepille osoitetaan ainakin pari valiokuntaa, jossa hän on jo huomattavasti pienemmässä porukassa valmistelemassa asioita. Kun valiokuntatyössä edelleen keskittyy johonkin tarkempaan sektoriin – vaikkapa EU:n valtavaan tutkimus- ja innovaatiorahoitukseen, niin todellisten vaikuttajien määrä vähenee edelleen. Näin yksikin asiantunteva ja asialleen omistautuva meppi voi vaikuttaa paljonkin lainsäädäntöön – kunhan valitsee sen valiokuntansa niin, että siellä myös tehdään lainsäädäntöä eikä pölistä asioista, joihin EP:n toimivalta ei ulotu.

    • Janica Ylikarjula sanoo:

      Tärkeitä pointteja! Yleisessä keskustelussa on tosiaan kiinnitetty liian vähän huomiota siihen, mihin valiokuntiin meppi kuuluu. Seitsemän kahdestakymmenestä pysyvästä valiokunnasta on valmistellut nykyisen parlamentin kaudella lähes 80 % EU:n lainsäädännöstä.

Kommentoi