Poliittisesta lakosta ilkeä lommo kansantaloudelle

Ay-liikkeen perjantaina hallitusta vastaan järjestämät mielenilmaukset ja lakot vaarantavat työpaikkoja.

Palkansaajaliikkeen perjantaina järjestämä mielenilmaus ja lakko sulkee Suomen satamat ja paperitehtaat sekä vaikeuttaa työmatka- ja lentoliikennettä. Monet kaupat ovat myös kiinni ja useilla rakennustyömailla laitetaan rukkaset naulaan.

– Toimenpiteillä vaarannetaan vakavasti suomalaisten työpaikkoja. Suomen houkuttelevuus investointikohteena kokee myös turhan kolauksen, sanoo EK:n johtaja Ilkka Oksala.

Normaalitilanteessa suomalaisten ensi perjantaina tekemän työn arvo kansantaloudelle nousee 700 miljoonaan euroon. Summa on saatu jakamalla Suomen bruttokansantuote vuoden päivien määrällä. Kuinka paljon tästä 700 miljoonasta menetetään ensi perjantaina, riippuu siitä kuinka moni palkansaaja noudattaa ay-johtajien päätöstä ja jää pois töistä. Oksalan mukaan tappioiden tarkkaa lukua on vielä tässä vaiheessa mahdotonta arvioida.

– Tappioita kansantaloudelle voi kuitenkin jokainen pienentää menemällä töihin. Sillä mitä useampi on pois töistä, sitä enemmän tämä 700 miljoonaa leikkautuu meidän yhteisestä potista, toteaa Oksala.

Perjantaina monen voi olla hankala päästä töihin, koska bussit ja junat eivät kulje. Monilla työpaikoilla autoilevat tarjoavatkin kimppakyytiä työkavereilleen.

Lisätietoja

Kommentit 4

4 vastausta artikkeliin Poliittisesta lakosta ilkeä lommo kansantaloudelle
 1. rolle sanoo:

  johtajilla ylkyt on ympätty kk-palkkaan, saikuttaa voi palkan kanssa, jos lomarahoista luovutaan niin johtajille lisää kk-palkkaa. näin se toimii. nyt duunareille tehtävät leikkaukset on lopullista luopumista, menetettyjä ei koskaan saada takaisin. solidaarisuusvero on määräaikainen. päättäjät luopuvat 1-2 vkon palkasta. mutta duunareilta otetaan pysyvästi jotain pois. määräajat näihinkin. 2 vuotta ja katsotaan onko vienti lähtenyt vetämään :)

 2. Seppo Laaksonen sanoo:

  Tuokin näkemys voi olla mahdollinen. Lakko on kai aina poliittinen, työmarkkinapoliittinen. Ei siitä kukaan varsinaisesti nauti mutta muistutetaanhan sillä lakkoilijoiden hädästä.

 3. Marika sanoo:

  Joka leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön. Piste.
  Päätöksillä on seurauksia ja niistä vastuun kantakoon päättäjät myös itse. Totta kai kansa nousee barrikadeille ja hyvä niin. Eihän tämä niitä kiinnosta ketä se ei kosketa. Vaan auta armias jos korkeammissa asemissa olevien tulot laskisivat rajusti… kokeilisivatpa itse joskus ”tavallisten työläisten” työntekoa ja tuloilla elämistä. Tuskin moni pystyisi. Esim.hoitajien/siivoojien/jne.työt jossa palkka on jo muutenkin sillä tasolla, että kipeää tekee ja joista ei arvostusta juuri heru. Tärkeämpääkin tärkeämpiä töitä.. raskasta sekä henkisesti että fyysisesti. Ja kyllä, aina on mahdollista kouluttautua mutta joku ’joutuu’ näitä hommia kuitenkin tekemään. Ihan oikein, että ihmiset eivät purematta tätä nyt niele ja ymmärtävät että joukossa on voimaa.
  Se, mitä meistä sitten maailmalla ajatellaan niin sitä voisi miettiä ennen älyttömiä päätöksiä…
  Kansalaisia, joita nämä leikkaukset koskevat, tuskin tällä hetkellä kiinnostaa se kuka haluaa Suomeen investoida, kun heidän jo entuudestaan pienestä palkastaan ja lomista lohkaistaan vielä lisää… viedään se voikin siitä leivän päältä.

 4. Ossi sanoo:

  Kyllä kansakunnan nykyinen tila on seurausta KYVYTTÖMYYDESTÄ JOHTAA FIRMOJA EI NE OSAA TEHDÄ VOITTOA KUIN POTKIMALLA DUUNARIA PÄÄHÄN. Pitää muistaa että EK ei jää kuin suuryritysten asiaa

Kommentoi