Suomi vajoaa yrittäjyysvertailussa – tekojen aika

Yrittäjyyden tilannekuva on tällä hetkellä monivivahteinen. Uusi startup-sukupolvi muokkaa kansalaisten yrittäjyysasenteita positiivisempaan suuntaan ja vahvistaa monen nuoren yrittäjyysaikomuksia entisestään. Samaan aikaan yrityksiä perustetaan aikaisempaa vähemmän ja yhä useampi yritys lopettaa toimintansa tai vaihtaa omistajaa yrittäjien ikääntymisen seurauksena.

Käytännössä yrittäjyys syntyy Suomessakin yhä monimuotoisemmista tarpeista, joihin vastaaminen asettaa mm. yrityspalvelujärjestelmälle valtavia uudistumishaasteita. Itse asiassa yrittäjyysaktiivisuuden laatu on positiivisesta startup-pöhinästä huolimatta pikemminkin heikentynyt kuin parantunut viime vuosina.  Ainakin, jos uskomme tuoreinta kansakuntien yrittäjyysekosysteemien laatua vertailevaa GEI-Indeksiä (Global Entrepreneurship Index).

Tuoreimmassa julkaistussa GEI-rankingissa Suomen sijoitus oli yli kymmenen pykälää heikompi kuin vuonna 2012. Suomi löytyy nyt 132 maan vertailussa sijalta 18., kun vielä 2012 olimme rankingissa seitsemäntenä. Vertailun ykkössijaa on jo useamman vuoden pitänyt Yhdysvallat ja Ruotsikin keikkuu sitkeästi kärkiviisikossa.

Suomi on siis edelleen hyvissä asemissa, mutta varsinkin yrittäjyysaktiivisuuden laatua kuvaavissa mittareissa menestymme monia kilpailijamaitamme heikommin. Tutkimuksen mukaan Suomessa yrittäjien koulutustaso on esimerkiksi matalampi kuin Ruotsissa, jossa myös teknologian hyödyntämisessä ollaan piirun verran meitä parempia.

EK:n yrittäjyysasiantuntija Jari Huovisen mukaan tulokset ovat huolestuttavia:

– Vaikka yrittäjyydessä tapahtuu tällä hetkellä paljon positiivisia asioita, on tämäntyyppiset signaalit syytä ottaa vakavasti. Erityisesti nyt kun panostuksia koulutukseen ja tutkimukseen ollaan pienentämässä. Toivottavasti myös hallinnollisen taakan purkutalkoissa onnistutaan, sillä tällä hetkellä byrokratia syö yrittäjien aikaa oman osaamisensa ja yritystoimintansa kehittämiseltä.

Lisätietoja

Kommentit 1

Yksi vastaus artikkeliin Suomi vajoaa yrittäjyysvertailussa – tekojen aika
  1. Mikkis sanoo:

    Maalaisjärki on joskus paikallaan. Jos suomen työttömyys on kasvanut jo 8 vuotta nopeaa vauhtia ja tilanteelle ei näy loppua. Kierre pyörii työttämyys lisääntyy, verovarat vähenevät siksi leikataan sosiaali palveluista. Kaikki ulkomaiset talous laitokset varoitavat suomea jäykistä työmarkkinoista. Olisko aika uskoa ja tehdä jotain eikä yrittää onnetomasti puolustella nykyistä huonoa tilannetta sokean AY mafian johdolla . Olen itse ollu töissä 30v josta puolet suomessa puolet saksassa ja voi kertoa että Saksan työaika joustot ovat mittavat tarvitaessa päivä pitenee omalla ajalla monit tunteja eikä edes työtunteja kirjata. Palkkataso siellä on suomen tasolla ainoastaan akateemisissa tehtävissä ja niissä työn tuloksen vaatimus on aivan jotain muutta kuin täällä suomessa.

Kommentoi